Shadows and Light · The Mystery

Pa zar opet ista priča?!

Životna priča koja nam se ponavlja je nedovršeno iskustvo iz prošlosti. To je priča koja čeka da joj dopišemo još pokoje poglavlje, sve do završetka.

line__1

Neke nam se mrske situacije konstantno ponavljaju u životu. Ista priča, drugi likovi, možda malo drugačija scenografija. Ali prepoznajemo tijek radnje. Isti uvod, zaplet, vrhunac, rasplet. Da nije frustrirajuće, bilo bi dosadno. Nakon nekog vremena, možda nam i zaista dojadi gledati isti film, pa u trenutku božanskog nadahnuća samo oljuštimo staru kožu i zabljesnemo kao ponovno rođeni. Spremni za drugačiju priču.

Ukoliko taj deus ex machina trenutak izostane, idemo korak po korak.

Još jedno poglavlje, molim

Priče koje nam se ponavljaju su nedovršena iskustva iz prošlosti. Zašto se stalno vraćaju? Zato što nikada nisu ni otišle. Nedovršene priče čekaju da im se dopiše još jedno poglavlje. Pa još jedno. I još jedno. Sve do završetka.

Vrtlog novog iskustva

Ulaskom u novo iskustvo, ulazimo u vrtlog. Ne snalazimo se isprve, radimo najbolje što možemo. Prikupljamo znanja, tražimo načine kako funkcionirati u tom novom svijetu. I ako se u jednom trenutku naš vrtlog toliko zakovitla da pomislimo da se u njemu ne možemo snaći – zatvaramo oči. Iz vrtloga ne možemo izaći, ali možemo hodati zatvorenih očiju i praviti se da ne postoji ono s čime se nismo znali nositi. Ako škicnemo prema van – eto, opet se vraćaju iste stvari! Zatvaramo oči. I čini se da je sve opet u redu. Čini se da se sve kreće, da život ide dalje, ali zapravo stojimo na istom mjestu.

Napišite novu priču

Dobro pogledajte film koji vam se ponavlja. Njegov uvod, zaplet, vrhunac i rasplet. Odredite u kojoj se fazi nalazite sad. Ako ste na vrhuncu drame, nema smisla žaliti što niste drugačije započeli. Napravite taj vrhunac malčice drugačijim, djelujte na malo drugačiji način. Rasplet će možda biti razočaravajuć, ali malčice manje razočaravajuć od zadnje katastrofe. Ako ste u zapletu, isto napravite iskorak, nađite način na koji možete djelovati drugačije nego prošli put. Pratite priču kako se razvija, podešavajte i mijenjajte tijek u svakoj prilici. Isto vrijedi i za rasplet. Učinite ga na neki način ljepšim.

Ako ste u uvodnom dijelu priče – eto prilike da cijelu knjigu napišete iznova, točno po svom ukusu. I kad ju jednom napišete, zadovoljni svojom kreacijom, zatvorit ćete korice i baciti se u novi vrtlog. I idemo opet ispočetka…

line__1

One thought on “Pa zar opet ista priča?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s