The Mystery

Razgovor s Helenom Cuculić – Yoga Natarani, povezivanje sa ženskom esencijom

line-transparent.fw

Heleni Cuculić je kroz višegodišnje vježbanje yoga postala dnevna praksa koju voli i istražuje. Završila je Yoga Natarani teacher training u Velikoj Britaniji koji objedinjuje yogu, ayurvedu, ples i umjetnost, njene velike ljubavi. Potom nastavlja edukaciju na Institutu za yogu i ayurvedu “Sunce” u Zagrebu. Kontinuirano se educira kroz stručne edukacije i seminare u tim i drugim povezanim područjima interesa kao što su područja psihologije, trauma healinga, neuroznanosti, metode rada s tijelom i pokretom…

line1-transparent.fw

06

Na koji način povezuješ ta raznovrsna područja u svom radu?

Primjerice, u posljednje vrijeme surađujem s Indijskim kulturnim centrom Zagreb gdje je tokom prošle godine proveden i projekt Paleta emocija – započet za zagrebačkog gostovanja indijske umjetnice Namite Bodaji, plesačice bharatanatyama, kroz radionice plesa i yoge te komuniciranja emocija na pozornici. Završetak projekta je označila izložba fotografija kojima sam bila autorica. Riječ je fotografskom dokumentiranju i istraživanju izraza emotivnih stanja, inspiriranih teorijom o estetskom cilju iz indijskih izvedbenih umjetnosti. Projektom sam istraživala kako komuniciramo emocije, kako i koliko smo ih sami uopće svjesni, zatim transformativni i terapeutski učinak procesa prolaska kroz različite emocije te važnost konstruktivnog izražavanja emocija.

Kako si došla do Yoge Natarani?

Prije 14 godina doživjela sam prometnu nesreću u kojoj sam ozlijedila kralježnicu te sam još nakon nekoliko godina osjećala posljedice u tijelu i zdravstvene tegobe. Regularna medicinska procedura nije me dovela do daljnjeg poboljšanja, više je išla u smjeru da prihvatim te zdravstvene tegobe kao posljedicu nesreće. Budući da mi je klasični medicinski sistem pomogao do te određene točke, odlučila sam se otvoriti i nekim drugim pogledima. Susrela sam se s holističkom medicinom – i pogledom u kojem je tijelo jedna cjelina, koja funkcionira povezano, a što se slagalo s načinom na koji i ja razmišljam. Jedan dio tijela nije odvojen od drugog; svi dijelovi funkcioniraju zajedno i poanta je da funkcioniraju harmonično. Isto tako, ne radi se samo o fizičkom tijelu. Tijelo je također povezano i s emocijama, mislima… Možemo reći kao da smo sastavljeni od više razina, u kojoj jedna uključuje drugu, treću, a sve su one međusobno povezane i utječu jedna na drugu. I tako sam odlučila krenuti na kiropraktičarske tretmane i pronašla da se u Zagrebu održavaju vježbe yoge za kralježnicu. To je bio moj početak ulaska u yogu i početak gledanja na zdravlje i na tijelo kao moju vlastitu odgovornost. Da, drugi mi mogu svakako pomoći u svojoj domeni, ali briga za moje tijelo i općenito što činim za svoje zdravlje je prvenstveno na meni. U svakoj nesreći ima nešto što čovjeka može potaknuti na razvoj.

05

Vježbajući kroz godine, baš sam zavoljela vježbanje yoge. Zavoljela sam vježbe koncentracije, meditacije i svidjelo mi se što neke obrasce mogu osvijestiti kako kroz tijelo, tako i u nekom emocionalnom i mentalnom smislu. Dobila sam priliku da vodim sat kao zamjena, i nakon toga sam uvidjela da je to nešto što mi ide i da bih se voljela više baviti s ljudima, jer moja završena struka je grafički dizajn. U isto vrijeme sam krenula na plesne satove, jer sam oduvijek voljela plesati. Pripremajući jedan nastup, htjela sam plesati na pjesmu koja mi se jako svidjela, naziva Natarani. U internet pretraživanju, tražeći tu pjesmu, našla sam Yoga Natarani teacher training. Ta edukacija integrira nekoliko mojih različitih životnih interesa – holistički pristup zdravlju indijske tradicionalne medicine ayurvede, zatim yogu – fizički, duhovni i psihološki aspekt, ples i umjetnost, rad sa ženstvenošću i ženskom energijom.

Što je Yoga Natarani?

Ovo što ja radim je kombinacija yoge, plesnih elemenata i kreativnog izraza. Kontinuirano se educiram u područjima koja me zanimaju, volim učiti i stjecati nova znanja koja primjenjujem u svom životu te implementiram u rad. To je program koji sam osmislila za poboljšanje kvalitete svakodnevnog života. Sastoji se od vježbi osvještavanja daha, opuštanja, vizualizacije i kreativnog izraza kroz pokret, zvuk ili glas. Koriste se statični yoga položaji, njihovo povezivanje, ali i moment dodavanja slobodnog pokreta gdje istražujemo što želi izraziti naše tijelo. Bitna je komponenta osvještavanja tijela i daha, koriste se mudre, tehnike opuštanja, vizualizacije i meditativne tehnike.

02

Na početku individualnog programa se ispuni upitnik koji onda analiziramo zajedno iz aspekta ayurvede. Uvodne konzultacije daju uvid u trenutno psihofizičko stanje koje daje smjernice po kojima se dalje provodi program. Sam čin osvještavanja kako smo u određenom trenutku je već prvi korak, naprosto da upoznamo sebe i svoju individualnu prirodu. Tu nema boljeg ili lošeg – svi smo mi različiti, na svoj način percipiramo svijet i reagiramo na situacije na svoj način. Prihvaćanje i osvještavanje tog načina je već prvi korak. Postoje stvari s kojima smo više ili manje zadovoljni, neke koje bi htjeli promijeniti, ali za početak je važno prihvatiti ono što u tom trenutku jesmo. Kako funkcioniramo, svoje emocije, svoje tijelo takvo kakvo je sad. Tek onda ako imamo želju da u nečemu napredujemo, iz te točke osvještavanja onog što jest možemo odrediti smjer u kojem ćemo krenuti i dopustiti da nam se otvori put za ostvarivanje tog cilja.

S kojom namjerom žene dolaze na program Yoge Natarani?

Primijetila sam da se samom bivanju i opuštanju ne pridaje vrijednost. Često se može čuti – zašto sad ljenčariš, a trebaš napraviti to, to i to. Ali sve je stvar balansa – potrebno je da budemo aktivni, da djelujemo u svijetu, ali je isto tako potrebno da imamo vrijeme za sebe, vrijeme za opuštanje. Da i sami sebi pružimo ljubav i pažnju i da se regeneriramo, da svoj živčani sustav opustimo, i upravo zbog toga držim taj program: da se žene opuste, upoznaju sa svojim tijelom… Učimo osjećati i poštivati svoje tijelo, učimo svjesno ga pokretati, ali isto tako da se naučimo osluškivati što nam tijelo u datom trenutku želi reći – da li stvarno treba odmor, da li mu je bolje da se pokrene na neki način?

Moja je želja da žena tijekom vježbanja osjeti ljubav prema svom tijelu, da i sama sebi pruži tu ljubav koja joj je potrebna, i njegu, moment njegovanja je isto prisutan u tome. Da naučimo poštovati svoje tijelo, da tu nema – ja sad želim postići tu vježbu ovako i ovako. To nije bitno, a i najčešće napredak postaje očit sam po sebi s vremenom. Važno je što u ovom trenutku tijelo može. To je kao ples održavanja minimalne napetosti i postizanja tonusa, ali tako da ne ulazimo u crveno područje napetosti i boli, da ne prelazimo u preveliku napetost i trud. To je zona optimalne napetosti u kojoj ima dosta prostora za taj ples, da istražujemo što možemo, da napredujemo, a da se ne forsiramo; da ne činimo štetu na neki drugi način svom tijelu. Trebamo dati svom tijelu vremena da se privikne na poziciju i vremena za napredak. Također, smatram da je u ovom trenutku svima, a pogotovo nama ženama važno osvijestiti svoju unutarnju snagu, snagu ljubavi i moć kreativnosti.

03

Yoga je potekla iz druge kulture. Koliko je primjenjiva na naš mentalitet?

Put upoznavanja samog sebe po meni ne nosi oznaku neke kulture. Meni se čini da je indijska, vedska filozofija to jako dobro strukturirala i dala korake za put upoznavanja samog sebe, ali to je primjenjivo za sve i nije vezano niti uz određenu religiju niti uz određenu kulturu. Svi se mi želimo osjećati dobro i živjeti u skladu sa samima sobom i okolinom, to nema nikakav predznak, kulturološki niti nacionalni. Imala sam priliku više puta posjetiti Indiju, prvo turistički, a zatim i u sklopu yoga edukacije. Moje prvo putovanje u Indiju je bilo prava prekretnica i vrlo inspirativno. Indija mi je doslovno pokazala kako jedno posve drugačije iskustvo od onog meni poznatog i uobičajenog može biti ispunjavajuće, lijepo i poučno. A ja volim upoznavati i promatrati svijet.

line1-transparent.fw

Više informacija o Heleni  i programu Yoga Natarani možete naći na Facebook stanici Natarani – Zagreb.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s