Astrology · Shadows and Light

Mars i Saturn – Samo Nebo je granica

Nedavno na nebu, združiše se Mars i Saturn. Konjunkcija, kažu.

Samo Nebo je granica, kaže Mars. Puno niže i konkretnije postavio je Saturn svoje međe.

I što će sada Mars, ruku pod ruku sa teškim Saturnom? Kako da poleti prema Nebu, kada mu cijela Zemlja stoji na leđima? Kako da pojuri, kad je vrijeme da čeka?

Nema problema. Može Mars juriti u zadanim mu granicama. Može se ostvarivati unutar jednog područja. Tko zna, možda i postane profesionalac, umjesto da ostane avanturista i da mu se jedino pripisuju značajke neustrašivosti i entuzijazma. Možda ćemo ga pamtiti ne samo kao onoga koji se usudio, već i kao onoga koji je nešto veliko i značajno ostvario. Možda nije bitno samo krenuti, nego se nastaviti kretati u zadanim ograničenjima. Možda nije bitno samo pokrenuti se, već neprestano se pokretati iako nemamo gdje otići, gdje pobjeći.

Saturn dugo traje. I vrlo je konkretan. Javit će se u Marsu strast sad za sve konkretno, sve dugovječno, za trud koji se ulaže sa strategijom. Mars će sada ulagati svoje napore u nešto što očekuje da izdrži, da potraje. Možda će na leđima ponijeti cijelu manifestaciju, sve što smo ostvarili na Zemlji ponijeti do Neba, na konačni test – vrijedi li to išta? Ima li smisla da nastavljamo ovako? Hoće li Mars srušiti strukturu ako ona ne valja?

Sad Mars i Saturn rade zajedno. Puno prilika za akciju se javlja kada imamo restrikcije. Postoji oprez, postoje ograničenja. Koliko samo Mars može profiniti svoju impulzivnu akciju! Mora se nešto napraviti, da. Ali na određeni način. Svaki potez nosi veliku odgovornost. Zato blažena bila ograničenja.

Naravno, to mijenja Marsov cijeli život. Dosad je djelovao isključivo impulzivno. Ali umorio se malo, trošio energiju na nebitne stvari, i sad mu paše da “Ne smije”. Da mu je “Zabranjeno”. Jer nema samokontrole.

Nije ni Saturnu lako. Navikao je da je sve kruto, čvrsto, nepromijenjivo. I točno kako on kaže. A sada se mora nositi sa uzavrelim Marsom koji unutar njegovih granica radi nered. I u svom divljaštvu, razotkriva divljaštvo koje se skrivalo pod krinkom naučenog, civiliziranog, poštovanog. Ukazat će Mars poštovanje. Ali samo onome koji je tog poštovanja zaista i vrijedan.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s