Capricorn · Pisces · Shadows and Light · The Mystery

Čovjek od riječi, stvorenje iz snova

Kreni na put, odrekni se sitnih luksuza i lagodnog života. Odrekni se uživanja, odaberi sigurnost.

Samo sigurnost.

Na putu bez užitaka, trebat će ti snovi. Da izdržiš neizdrživo, trebat će ti vjera, i sigurnost u ono neviđeno, neopisivo.

Čvrstim koracima hodaj, žrtvuj sjećanje na to da radiš nešto veliko. Zaboravi veličinu, i grandioznost svog plana, i samo sanjaj.

Sanjaj da ublažiš bol, da zaboraviš na nestašicu i glad, sanjaj da zaboraviš gdje ideš. Zatvori oči, vjeruj, prepusti se.

Tvoja zakletva je bila dovoljna, tvoje obećanje vrijedi, ti si čovjek od riječi. Učinit ćeš ono što si se zakleo da ćeš učiniti, tebi nije potreban dodatan teret i nove odgovornosti. Znaš si sam davati zadatke koji su ti izazov i iskušenje, ne treba ti strogi učitelj i njegova kazna. Sam sebe dovodiš u red, pa hodaj, opusti se, i sanjaj.

Prehodat ćeš taj put, ali da ne izgubiš razum, zahtjevaj ljubav, zahtjevaj oprost, zahtjevaj lakoću, zahtjevaj da netko učini nešto za tebe. Dozvoli da netko za tebe nešto žrtvuje i ne srami se ljubavi koju ćeš u drugima pobuditi.

Ne srami se što te drugi vole bez nekog posebnog razloga. Ne srami se što si sa svojom težinom nečija najveća sreća, što netko čeka da preuzme bol koju si upio po putu. Ne srami se i ne glumi da si jak, kada te grle slabi. Slabi će preuzeti tvoju težinu, ona će kroz njih propasti i netragom nestati. To je dar slabosti.

A ako zaboraviš zaboraviti, ako zaboraviš sanjati, nakupit će se boli, trebat će ti razočaranja.

Pa ću ti doći ja, princeza, utvara, neviđeno varljivo stvorenje. Vjerovat ćeš mi i svim bajkama koje ću ti ispričati, i tek na kraju puta, ti ćeš se u meni razočarati. Nestat će bajke, ispast ću laž, ali ti si sad na kraju puta. Više ti ne trebaju snovi, više ti ne teba vjera, siguran si, imaš sve što želiš. Jedna utvara te tu dovela. Jedna slatka laž.

Ja bih radije da ispadnem bajka, a ne laž, no ne bunim se. Znam što mi je dužnost.

Očarati, začarati, ublažiti bol, pa nestati.

Dopustiti ti da odabereš jesam li tvoja nevidljiva zaštitnica ili samo jedno, veće ili manje, životno razočaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s